, Ordu KurtluFındık!: Temmuz 2010
Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool

15 Temmuz 2010 Perşembe

İlk Köy Bilimevi ve Herbaryumu Ordu'nun...

ODÜ'yü yani Ordu Üniversitesi'ni duymayan Ordu'lu kaldı mı bilmem, kaldıysa şimdi öğrensin. 2007 yılından bu yana faaliyetini sürdüren bir üniversitemiz var. Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Mesudiye Meslek Yüksekokulu, Ziraat Fakültesi ve Meslek Yüksekokulunun bir araya getirilmesi ile oluşturuldu. Ayrıca, kuruluş yasasıyla beraber Tıp Fakültesi ile Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü üniversiteye kazandırıldı. İlerleyen yıllarda Ünye Meslek Yüksekokulu ve Fatsa Meslek Yüksekokulu da ODÜ bünyesine katıldı. Şu anda üniversite bünyesinde Biyoloji, Matematik, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Hemşirelik, İktisat, İşletme, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, İşletme, İktisat, Matematik, Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Kimya gibi lisans programları var.

İlk köy Bilimevi ve Herbaryumu nerede kuruldu?
Herbaryum nedir biliyor musunuz? Herbaryum bilimsel yöntemlerle toplanmış bitkilerin, gazete veya kurutma kağıtları arasında preslenerek kurutulduktan sonra, yine bilimsel yöntemlerle uygun boyutlardaki kartonlar üzerine yapıştırıldığı ve etiketlenerek, çeşitli sınıflandırma yöntemlerine göre saklandığı koleksiyonlardır. Ülkemizde pek çok üniversitede bu konuyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor ancak bugüne kadar bir köyde herbaryum kuran olmamış. İlk defa bir köy Bilimevi ve Herbaryumu 3 Temmuz 2010'da Ordu Üniversitesi bünyesinde Mesudiye Aşağı Gökçe (Aşağı Faldaca) köyünde açıldı.
Endemik (nadir bulunan) bitkiler açısından oldukça zengin olan ülkemizde, Karadeniz bölgesi bu çeşitliliğe büyük katkı sağlıyor. Ordu da zengin bir flora ve faunaya sahip illerimizden bir tanesi, bugüne kadar eksik olan bu çalışmanın Mesudiye'de başlatılması ise heyecan verici.
ODÜ Bilimevi'nin kurulduğu köydeki eski köy konağı, bilimadamlarının konaklayabileceği misafirhaneye çevirilmiş, buraya çalışmak için gelen akademisyenler araştırmaları süresince burada kalabileceklermiş. Yöredeki bitki ve hayvanları araştıracak olan akademisyenlerin buradan ayrılmadan önce Bilimevi'yle araştırma sonuçlarını paylaşmaları ve bu sayede daha sonra ziyarete gelen akademisyenlerin bu bilgilerden yararlanmaları hedefleniyor. Umarım ilerleyen yıllarda Faldaca köyü sanal herbaryumu da kurulur ve yörenin florasını merak edenler için eşsiz bir kaynağa sahip olmuş oluruz.
Ayrıca köyde 17 binden fazla kitap bulunan Fatma-Hüseyin Ekşi Kütüphanesi bulunuyor, burası da ülkemizdeki en zengin köy kütüphanesi olarak biliniyor. Bu kütüphanenin yapılmasında büyük katkı sağlayan aslında Ordu Mesudiye'li Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi, kütüphaneye ismini veren Fatma ve Hüseyin Ekşi ise Oktay Ekşi'nin anne ve babası.
Kütüphane tüm araştırmacıların ziyaretine açıkmış, hatta internetten kitap arayabiliyorsunuz. Burası mutlaka ziyaret edilmeli, bir dahaki Ordu ziyaretimde mutlaka kütüphaneyi de ziyaret edip izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım...
Kütüphane hakkında detaylı bilgi için: http://fhek.info/hakkimizda.aspx

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Turnasuyu vadisi Atlas dergisi ve Atlas web sitesinde...

Atlas dergisi Temmuz 2010 sayısında Turnasuyu deresine yer verdi. Doğa meraklılarının giderek ilgisini çekmeye başlayan yöremizin özellikle fotoğraf çekimi, doğa yürüşüyü ve kampçılık için ideal olduğu belirtiliyor. Umarım ilerleyen yıllarda vadimiz doğa severlerle buluşur, bu güzelim doğa yok olmadan herkesin dikkatini çeker.
Detaylı bilgi için Atlas Temmuz sayısı veya haydi tıkla...

Atlas'tan...
Ordu'nun Turnasuyu
Ordu'nun doğusundan Karadeniz'e dökülen Turnasuyu Deresi bölgenin en bakir, yeşil, temiz vadilerinden birine sahip. Canik Dağları'ndan denize ilerleyen vadi sarıçam, ladin gibi ağaçlarla kaplı. Doğa meraklılarının giderek daha çok ilgisini çeken Turnasuyu foto safariler, doğa yürüyüşleri, kampçılık gibi etkinlikler için çok uygun. Son dönemdeki çalışmalarla parkurlar ve mola noktaları daha da cazibe kazandı. Önemli manzara noktalarından Ablaktaşı'ndan bakıldığında nefes kesici bir görüntüyle karşılaşılıyor, dağlar ve ormandan sis eksik olmuyor.
Turnasuyu Vadisi Ordu merkeze çok yakın. Vadide yer alan Saraycık beldesine terminalden minibüsler kalkıyor. Özel araçlaysa yol 20 dakika sürüyor. Vadinin üst bölümlerindeki Gerce köyü yakınında bulunan Kayaaltı Köprüsü, Turnasuyu üzerindeki en eski köprülerden.


Ordu gezi rehberi

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ordu gezi rehberi hazırlanmış ve müdürlük web sitesine konulmuş. İçerik çok detaylı olmamasına rağmen Ordu için oldukça iyi bir başlangıç, anladığım kadarıyla da içeriği güncel çünkü 2008 ve 2009 yılına ait verilere yer verilmiş.
İlginizi çekeceğini düşünüyorum, keyifle okumanız dileğiyle... İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ordu gezi rehberi için tıklayın.

Nasıl giderim?

Ordu'ya özel araç, otobüs veya uçakla gidebilirsiniz ancak denizyolu ulaşımı yok :)

Özel araçla büyük illerden yaklaşık olarak şu kadar uzakta:
İstanbul Ordu 950 km
Ankara Ordu 550 km
İzmir Ordu 1150 km
Ulaşım Samsun üzerinden yapılıyor, yol genel olarak düzgün.

Otobüs: Büyük otobüs firmalarının çoğu Ordu'ya direkt sefer düzenliyor. Varan, Metro, Ulusoy, Fındıkkale gibi otobüs firmalarının internet sitelerinden biletinizi online olarak alabiliyorsunuz.

Uçak: THY, Pegasus, Onur Air, Sun Express, Anadolu Jet bu yönde uçuş düzenliyor. En yakın havalimanları Samsun Çarşamba (110 km) ve Trabzon (180 km). Hem Ordu'ya daha yakın olmasından hem de Samsun Ordu arası aktarma Havaş servisleri olması sebebiyle, Çarşamba havalimanına gitmek daha mantıklı.
Çarşamba havalimanından uçak gün ve saatlerine göre otobüsler ayarlanmış, uçak indikten sonra Ordu'ya otobüs kalkıyor. Uçak kalkış saatlerine göre de Ordu - Çarşamba arasında sefer düzenleniyor. Yaklaşık 2.5 saat sürüyormuş. Kalkış noktaları, saatleri ve diğer tüm bilgiler için Havaş'a
tıklayın...
Bu arada Istanbul - Samsun arası uçuş süresi 1 saat 20 dakika civarında...

Ordu'lu muhteşem lezzetler: Sarelle ve Tadelle!

Ordu'da eskiden beri adetten olan birşey vardır, Ordu'ya giden mutlaka Sagra'dan Sarelle getirir. Alışveriş sırasında da sıkı sıkı tembihlenir ürünü veren satış danışmanına aman tazesi olsun diye... Çünkü bir aralar arada bayatlamış olurdu, bizim başımıza gelmişliği var. Bir de çeşme alışkanlığı vardı, sarellesi, fındık ezmesi çikolata çeşmesinden doldurulur verilir. (Bu çeşmeyi nasıl temizlediklerini hep çok merak etmişimdir!) Biliyorsunuz Sarelle, Nutella, Chokella gibi ürünler aslında çikolata ve fındık karışımıdır ve buna ezme denir ama ben hep o ezmenin adını Sarelle olarak bilirdim. Markete gidip ilk defa Nutella ve Chokella'yı gördüğümde "aaa bunlar da Sarelle üretmiş" dediğimi çok iyi hatırlıyorum.
Pek çok Ordu'lunun bildiği üzere Sagra kapandı, bir ara Tadelle bulunmaz olmuştu marketlerde. Sagra fabrikasını asıl faaliyet sektörü ilaç olan Toksöz grup aldı ve Sanset gıda bünyesinde önümüze yepyeni bir markalar zinciri sundu. Sarelle, Tadelle, Gol ve Gofy markaları, yepyeni ambalaj tasarımları, eğlenceli ve birbirinden ilginç reklam filmleriyle karşımızda, hem de artık daha hijyenik olduğuna kanaat getirebileceğimiz bir işletmenin elinde. Her ne kadar yeniden raflarda yerini almaya başladığında ne kadar pahalı desek de, anlaşılan o ki Sanset gıda Ordu fındığıyla hazırlanan bu değerli ürünü gerçek değeriyle pazarlamak istiyor. Zaten bir kere satın aldıktan sonra lezzetinin eskisine göre ne kadar daha iyi olduğunu hemen anlayacaksınız, hem Sarelle hem de Tadelle artık olması gerektiği kalitede ve olması gerektiği şekilde pazarlanıyor. Umarım tüketicinin gözünde de hak ettiği yere kısa zamanda ulaşır. Sizler de Ordu'ya uğrarsanız sevdiklerinize Sarelle ve minik paketlerde Tadelle götürmeyi ihmal etmeyin.
Unutmayın Sarelle ve Tadelle'de fındığın en kalitelisi, çikolatanın gerçeği, vanilyanın en doğalı var ama GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma), trans yağ, koruyucu madde ve renklendirici yok!!!
Şimdi Sarelle nasıl yenir diye sorsam ekmeğin üzerine sürülür, yenir diyeceksiniz biliyorum. İşte size Sarelle'yi kullanarak hazırlayabileceğiniz birkaç farklı lezzet. Sarelle'li pasta, Sarelle'li alaca kek, Sarelle'li krep, Sarelle'li kerebiç kurabiyesi ve Sarelle'li muhallebi... İşte alaca kekin tarifi, bu tarif ve diğerleri Sarelle'nin web sitesinde, tıklayın...
_______________________________________________________________

Sarelle'li Alaca Kek
Malzemeler:
200 gram Sarelle fındık ezmesi
200 gram Sarelle kakaolu fındık ezmesi
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2.5 su bardağı un
1 çay bardağı çekilmiş fındık

Hazırlanışı:
Şeker ve yumurtaları mikser yardımıyla en az 4-5 dakika çırpın. Süt ve sıvıyağı ilave edip çırpmaya devam edin. Ardından çekilmiş fındığı, birlikte elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Kek hamurunu iki eşit parçaya bölüp, yarısını sarelle kakaolu fındık ezmesi ile, diğer yarısını da sarelle fındık ezmesi ile karıştırın.
Kek kalıbını margarin ile yağlayıp unladıktan sonra, karışımı dönüşümlü olarak kalıba doldurun ve 180 dereceye ayarlı önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40-50 dakika kadar pişirin.

Atlas ve Gezi Travel dergilerinden...

Ordu'nun güzelliklerinin bizler farkındayız ama bu güzellikler yok olmadan çevremizdeki insanlarla paylaşmamız ve onları da bu konuda bilgilendirmemiz gerekiyor. Bunun için en önemli iletişim kanalları tabii ki yazılı medya. Bizlere bu muhteşem güzellikleri duyurmayı kendilerine görev bilen benim de sürekli olarak takip ettiğim Atlas ve artık okurlarıyla buluşmayan Gezi Travel dergileri... Ordu'ya ilgili bu iki dergide daha önce yayınlanmış haberlerden birkaç tanesi işte aşağıda. Keyifle okumanız dileğiyle...
Not: Atlas'ın eski sayılarına ulaşmak için iletişim bilgisi; Doğan Müşteri Hizmetleri 0(212) 478 0300 veya Keşfetmekiçinbak!


2010 Türkiye Göller Atlası'nda Ordu'nun en büyük doğal gölü, Ulugöl...

2009 Türkiye Saklı Cennetler Atlas'ında Ordu Saraycık Turnasuyu Vadisi... Yazıda vadide çıkarılması planlanan 4 etaplık yaklaşık 4-5 gün süren bir yürüyüş parkurundan bahsediliyor. Parkurun ilk mola yeri Saraycık, bitiş noktası ise Turnalık.
2004 yılına ait Gezi Travel dergisinden bir Ordu lezzet rehberi...

Ordu haritası

Ordu il haritasını merak edenlere, bu harita valilik web sitesinden alıntıdır. Resim üstüne tıklayarak veya bilgisayarınızda masaüstüne kaydedip büyütebilirsiniz. Statik bir haritadır, dinamik harita için google maps'i tıklamanızı öneririm.



Yapmadan dönme!

Ordu'ya gidip de yapılmadan dönülmeyecek bazı şeyler var. İşte size bazı örnekler, Ordu'yu ziyaret ettikçe bunları güncelliyor olacağız. Bazıları elenebilir, bazılarının yerine yenisi konabilir :)
  • Boztepe’ye çıkmadan,
  • Çambaşı, Keyfalan, Perşembe, Argın, Yeşilce ve Topçam Yaylalarını görmeden,
  • Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesini gezmeden,
  • Hazinedaroğlu (Bolaman) Konağına uğramadan,
  • Ünye Kalesine ve Kurul Yerleşkesine çıkmadan,
  • Yason Burnu’nda gün batımını seyretmeden,
  • Vonalı Celal'in yerinde turşu ve balık yemeden,
  • Uzun Saçlı'nın yerinde çay içmeden,
  • Yağlı (Pide) yemeden,
  • Mahalli yemekleri (sakarca, melocan, mısır ekmeği, pancar çorbası, pançar sarması) tatmadan,
  • Fındık, fındık yağı ve fındık mamulleri almadan,
  • Çikolatasını tatmadan,
  • Balık-hamsi yemeden,
  • Yalıköy köftesi tatmadan,
  • El sanatları çarşısına uğramadan,
  • Yoroz kent Ormanında oksijen depolamadan,
  • Mıdı ve Çamburnu’da balık yemeden,
  • Çambaşı yaylasında dört mevsimi yaşamadan,
  • Ceviz helvasını tatmadan,
  • Tepealtı , Kumbaşı , Efirli ,Çaka,Uzunkum Plajında denize girmeden dönmeyin

    Kaynak: http://www.ordukulturturizm.gov.tr/
Free Hit Counter