ODÜ'yü yani Ordu Üniversitesi'ni duymayan Ordu'lu kaldı mı bilmem, kaldıysa şimdi öğrensin. 2007 yılından bu yana faaliyetini sürdüren bir üniversitemiz var. Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Mesudiye Meslek Yüksekokulu, Ziraat Fakültesi ve Meslek Yüksekokulunun bir araya getirilmesi ile oluşturuldu. Ayrıca, kuruluş yasasıyla beraber Tıp Fakültesi ile Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü üniversiteye kazandırıldı. İlerleyen yıllarda Ünye Meslek Yüksekokulu ve Fatsa Meslek Yüksekokulu da ODÜ bünyesine katıldı. Şu anda üniversite bünyesinde Biyoloji, Matematik, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Hemşirelik, İktisat, İşletme, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, İşletme, İktisat, Matematik, Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Kimya gibi lisans programları var.
İlk köy Bilimevi ve Herbaryumu nerede kuruldu?
Herbaryum nedir biliyor musunuz? Herbaryum bilimsel yöntemlerle toplanmış bitkilerin, gazete veya kurutma kağıtları arasında preslenerek kurutulduktan sonra, yine bilimsel yöntemlerle uygun boyutlardaki kartonlar üzerine yapıştırıldığı ve etiketlenerek, çeşitli sınıflandırma yöntemlerine göre saklandığı koleksiyonlardır. Ülkemizde pek çok üniversitede bu konuyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor ancak bugüne kadar bir köyde herbaryum kuran olmamış. İlk defa bir köy Bilimevi ve Herbaryumu 3 Temmuz 2010'da Ordu Üniversitesi bünyesinde Mesudiye Aşağı Gökçe (Aşağı Faldaca) köyünde açıldı.
Endemik (nadir bulunan) bitkiler açısından oldukça zengin olan ülkemizde, Karadeniz bölgesi bu çeşitliliğe büyük katkı sağlıyor. Ordu da zengin bir flora ve faunaya sahip illerimizden bir tanesi, bugüne kadar eksik olan bu çalışmanın Mesudiye'de başlatılması ise heyecan verici.
ODÜ Bilimevi'nin kurulduğu köydeki eski köy konağı, bilimadamlarının konaklayabileceği misafirhaneye çevirilmiş, buraya çalışmak için gelen akademisyenler araştırmaları süresince burada kalabileceklermiş. Yöredeki bitki ve hayvanları araştıracak olan akademisyenlerin buradan ayrılmadan önce Bilimevi'yle araştırma sonuçlarını paylaşmaları ve bu sayede daha sonra ziyarete gelen akademisyenlerin bu bilgilerden yararlanmaları hedefleniyor. Umarım ilerleyen yıllarda Faldaca köyü sanal herbaryumu da kurulur ve yörenin florasını merak edenler için eşsiz bir kaynağa sahip olmuş oluruz.
Ayrıca köyde 17 binden fazla kitap bulunan Fatma-Hüseyin Ekşi Kütüphanesi bulunuyor, burası da ülkemizdeki en zengin köy kütüphanesi olarak biliniyor. Bu kütüphanenin yapılmasında büyük katkı sağlayan aslında Ordu Mesudiye'li Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi, kütüphaneye ismini veren Fatma ve Hüseyin Ekşi ise Oktay Ekşi'nin anne ve babası.
Kütüphane tüm araştırmacıların ziyaretine açıkmış, hatta internetten kitap arayabiliyorsunuz. Burası mutlaka ziyaret edilmeli, bir dahaki Ordu ziyaretimde mutlaka kütüphaneyi de ziyaret edip izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım...
Kütüphane hakkında detaylı bilgi için: http://fhek.info/hakkimizda.aspx
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder