13 Eylül 2010 Pazartesi
Taşbaşı mahallesi'nde bir turizm sokağı...
11 Eylül 2010 Cumartesi
5 Eylül 2010 Pazar
Orduspor marşı Nil Karaibrahimgil'den... Tempo duyuldu, yine mi gol oldu, mor menekşeler, şampiyon Ordu!
İşte Orduspor resmi web sitesindeki Ordu'lu Nil'in yaptığı marşla ilgili haber:
Nil Karaibrahimgil’den Orduspor’umuza Yeni Marş
Süper Lig’e Büyük Yürüyüş Başladı. Bu Yürüyüşte Herkesten Destek Almaya Devam Ediyoruz. Orduspor’umuzun Kombine Kart Reklamında da Oynayan Değerli Sanatçımız ve Hemşerimiz Nil Karaibrahimgil’in ‘Şampiyon Ordu’ Marşı Dillere Düştü.
Profesyonel Futbol A Takımımız, sahasında ki ilk maçına çıkmadan önce, tribünler çalınan müziklerle coşuyordu.
Ama dikkat çeken bir müzik vardı ki, herkes kulak kabartıyordu. Uğultuyu susturmak isteyenler oldu, anlamak isteyenler oldu.
Evet, Nil Karaibrahimgil’in sesiydi bu ve Şampiyon Orduspor sesi yankılanıyordu. Oldukça beğenilen marşa atkılar eşlik etti ve atılan gollerde bir kez daha yankılandı statta ünlü sanatçımız ve hemşerimiz Nil Karaibrahimgil’ in sesi.
Orduspor camiasını bu anlamlı yolda yalnız bırakmayan, her zaman destek olan, Nil Karaibrahimgil’e teşekkür ediyoruz.
Şampiyon Orduspor Marşı’nı, Orduspor Resmi Web Sayfası’na üye olarak, medya menüsündeki linkten indirebilirsiniz.
Kaynak: http://www.orduspor.org.tr/haberdetay.php?id=60
Her ne kadar haberde üye olup indirebilirsiniz denilse de indirilemiyor. Nil Karaibrahimgil bu kadar ilgi olacağını beklememiş olacak ki, marş siteden yeniden düzenlemek üzere kaldırılmış. Umarız daha uzun ve daha güzel bir marşla karşımıza çıkarlar.
Şimdi dinlemek istiyorsanız işte kısa halini izleyebileceğiniz adresler:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=435097407127
http://video.ak.fbcdn.net/cfs-ak-ash2/57615/665/435097407127_61363.mp4
http://www.morbeyaz.net/haber/1627-ordusporumuza-yeni-mars-.html
Tempoo duyuldu, yineeee mi gol oldu... Mor menekşeler, şampiyooon ordu!
Ordu Çambaşı yaylasından...
Ordu'dan: Taşbaşı kilisesi, arka sokaklar, valilik, nufüs müdürlüğü, şadırvan ve daha fazlası...
24 Ağustos 2010 Salı
Fındık reçeli!
AMASRA - Bartın'ın Amasra ilçesinde köylü kadınların yaptığı fındık reçeli, turistler tarafından büyük ilgi görüyor.
Köylü kadınlar, tarihi ve turistik ilçenin girişinde kurdukları tezgahlarda yerli ve yabancı turistlere domates, salatalık, biber, patlıcan, fındık, armut, erik ve incir gibi ürünleri satarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Çilek, ayva ve incir gibi meyvelerin reçelini yapan köylü kadınlar, bu listeye bir de fındığı eklediler. Ürünlerini satan Gülay Sevinç, ceviz reçelini Ankaralılardan öğrendiklerini, fındık reçelini de kendilerinin düşünceleri doğrultusunda yaptıklarını söyledi.
250 GRAMI 5 LİRA
Fındık reçelinin, fındığın tadından çok farklı olduğunu anlatan Sevinç, "Evimizde yaptığımız reçelleri yerli ve yabancı turistlere satıyoruz. İlgiden oldukça memnunuz. Bir kez tadan yeniden alıyor. Reçelin, fındık ve tat karışımından ibaret olmadığını görüyorlar. Sadece Karadeniz dışından de ğil, fındığın bol üretildiği Giresun, Rize gibi illerden gelenler de şaşırıyorlar. Fındık reçelinin tarifini istiyorlar, ama biz yöremize özgü olduğu için vermiyoruz. O da bizim sırrımız olarak kalsın" dedi. Sevinç, özellikle kalp ve tansiyon hastalıklarına karşı mucize ilaç olarak gördüğü ve kolesterole iyi geldiğini savunduğu fındık ve ceviz reçelinin 250 gramını 5 liradan satışa sunduklarını kaydetti.
10 Ağustos 2010 Salı
Yağmur demek, tırmıt demek: Tırmıt (tirmit) mantarı kavurması
Biz her ne kadar topladığımız tırmıtları topraktan söküp naylon poşete koysak, evde güzelce yıkayıp hatta doğrasak ve bu bize çok doğal da gelse belki bu konuda birazcık bilgiye ihtiyacımız var. İşte Türkiye'nin ilk ve tek mikoloğu (mantar bilimci) Jilber Barutçiyan'a göre mantar anayasası:
-Mantarlarla ilgili genelleme yapılmaz. Her mantarın kendine ait özellikleri vardır.
-Pek çok leziz mantarın doğada öldürücü benzerleri bulunur.
-Mantar toplamak için ihtiyacınız olan üç şey var: bıçak, fırça ve sepet.
-İncelemek için koparılan mantarlar mümkün olduğunca aynı pozisyonda yerlerine bırakılmalı ki spor atmaya devam edebilsinler.
-Bir haftadan önce zehirleyen mantar yoktur.
-Mantar naylon torbada saklanmaz.
-Mantar yıkanmaz. Yıkandığı andan itibaren lamellerinin arasına su girer ve mantarın tadı bozulur.
-Mantarı yıkamak zorunda kalırsanız hemen pişirmelisiniz.
-Mantar en az 20 dakika pişirilmelidir.
-Mantarda öldürücü doz kişinin kilosu başına 1 gramdır.
Dikkat!! Mantar toplamak kolay gibi gözükse de aslında oldukça tehlikeli bir iştir. Zehirli bir mantarın zehrinin açığa çıkması bir haftayla dört-beş ay içinde gerçekleşebilir.
15 Temmuz 2010 Perşembe
İlk Köy Bilimevi ve Herbaryumu Ordu'nun...
İlk köy Bilimevi ve Herbaryumu nerede kuruldu?
Herbaryum nedir biliyor musunuz? Herbaryum bilimsel yöntemlerle toplanmış bitkilerin, gazete veya kurutma kağıtları arasında preslenerek kurutulduktan sonra, yine bilimsel yöntemlerle uygun boyutlardaki kartonlar üzerine yapıştırıldığı ve etiketlenerek, çeşitli sınıflandırma yöntemlerine göre saklandığı koleksiyonlardır. Ülkemizde pek çok üniversitede bu konuyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor ancak bugüne kadar bir köyde herbaryum kuran olmamış. İlk defa bir köy Bilimevi ve Herbaryumu 3 Temmuz 2010'da Ordu Üniversitesi bünyesinde Mesudiye Aşağı Gökçe (Aşağı Faldaca) köyünde açıldı.
Endemik (nadir bulunan) bitkiler açısından oldukça zengin olan ülkemizde, Karadeniz bölgesi bu çeşitliliğe büyük katkı sağlıyor. Ordu da zengin bir flora ve faunaya sahip illerimizden bir tanesi, bugüne kadar eksik olan bu çalışmanın Mesudiye'de başlatılması ise heyecan verici.
ODÜ Bilimevi'nin kurulduğu köydeki eski köy konağı, bilimadamlarının konaklayabileceği misafirhaneye çevirilmiş, buraya çalışmak için gelen akademisyenler araştırmaları süresince burada kalabileceklermiş. Yöredeki bitki ve hayvanları araştıracak olan akademisyenlerin buradan ayrılmadan önce Bilimevi'yle araştırma sonuçlarını paylaşmaları ve bu sayede daha sonra ziyarete gelen akademisyenlerin bu bilgilerden yararlanmaları hedefleniyor. Umarım ilerleyen yıllarda Faldaca köyü sanal herbaryumu da kurulur ve yörenin florasını merak edenler için eşsiz bir kaynağa sahip olmuş oluruz.
Ayrıca köyde 17 binden fazla kitap bulunan Fatma-Hüseyin Ekşi Kütüphanesi bulunuyor, burası da ülkemizdeki en zengin köy kütüphanesi olarak biliniyor. Bu kütüphanenin yapılmasında büyük katkı sağlayan aslında Ordu Mesudiye'li Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi, kütüphaneye ismini veren Fatma ve Hüseyin Ekşi ise Oktay Ekşi'nin anne ve babası.
Kütüphane tüm araştırmacıların ziyaretine açıkmış, hatta internetten kitap arayabiliyorsunuz. Burası mutlaka ziyaret edilmeli, bir dahaki Ordu ziyaretimde mutlaka kütüphaneyi de ziyaret edip izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım...
Kütüphane hakkında detaylı bilgi için: http://fhek.info/hakkimizda.aspx
14 Temmuz 2010 Çarşamba
Turnasuyu vadisi Atlas dergisi ve Atlas web sitesinde...
Ordu'nun doğusundan Karadeniz'e dökülen Turnasuyu Deresi bölgenin en bakir, yeşil, temiz vadilerinden birine sahip. Canik Dağları'ndan denize ilerleyen vadi sarıçam, ladin gibi ağaçlarla kaplı. Doğa meraklılarının giderek daha çok ilgisini çeken Turnasuyu foto safariler, doğa yürüyüşleri, kampçılık gibi etkinlikler için çok uygun. Son dönemdeki çalışmalarla parkurlar ve mola noktaları daha da cazibe kazandı. Önemli manzara noktalarından Ablaktaşı'ndan bakıldığında nefes kesici bir görüntüyle karşılaşılıyor, dağlar ve ormandan sis eksik olmuyor.
Turnasuyu Vadisi Ordu merkeze çok yakın. Vadide yer alan Saraycık beldesine terminalden minibüsler kalkıyor. Özel araçlaysa yol 20 dakika sürüyor. Vadinin üst bölümlerindeki Gerce köyü yakınında bulunan Kayaaltı Köprüsü, Turnasuyu üzerindeki en eski köprülerden.
Ordu gezi rehberi
Nasıl giderim?
Özel araçla büyük illerden yaklaşık olarak şu kadar uzakta:
İstanbul Ordu 950 km
Ankara Ordu 550 km
İzmir Ordu 1150 km
Ulaşım Samsun üzerinden yapılıyor, yol genel olarak düzgün.
Otobüs: Büyük otobüs firmalarının çoğu Ordu'ya direkt sefer düzenliyor. Varan, Metro, Ulusoy, Fındıkkale gibi otobüs firmalarının internet sitelerinden biletinizi online olarak alabiliyorsunuz.
Uçak: THY, Pegasus, Onur Air, Sun Express, Anadolu Jet bu yönde uçuş düzenliyor. En yakın havalimanları Samsun Çarşamba (110 km) ve Trabzon (180 km). Hem Ordu'ya daha yakın olmasından hem de Samsun Ordu arası aktarma Havaş servisleri olması sebebiyle, Çarşamba havalimanına gitmek daha mantıklı.
Çarşamba havalimanından uçak gün ve saatlerine göre otobüsler ayarlanmış, uçak indikten sonra Ordu'ya otobüs kalkıyor. Uçak kalkış saatlerine göre de Ordu - Çarşamba arasında sefer düzenleniyor. Yaklaşık 2.5 saat sürüyormuş. Kalkış noktaları, saatleri ve diğer tüm bilgiler için Havaş'a tıklayın...
Bu arada Istanbul - Samsun arası uçuş süresi 1 saat 20 dakika civarında...
Ordu'lu muhteşem lezzetler: Sarelle ve Tadelle!
Pek çok Ordu'lunun bildiği üzere Sagra kapandı, bir ara Tadelle bulunmaz olmuştu marketlerde. Sagra fabrikasını asıl faaliyet sektörü ilaç olan Toksöz grup aldı ve Sanset gıda bünyesinde önümüze yepyeni bir markalar zinciri sundu. Sarelle, Tadelle, Gol ve Gofy markaları, yepyeni ambalaj tasarımları, eğlenceli ve birbirinden ilginç reklam filmleriyle karşımızda, hem de artık daha hijyenik olduğuna kanaat getirebileceğimiz bir işletmenin elinde. Her ne kadar yeniden raflarda yerini almaya başladığında ne kadar pahalı desek de, anlaşılan o ki Sanset gıda Ordu fındığıyla hazırlanan bu değerli ürünü gerçek değeriyle pazarlamak istiyor. Zaten bir kere satın aldıktan sonra lezzetinin eskisine göre ne kadar daha iyi olduğunu hemen anlayacaksınız, hem Sarelle hem de Tadelle artık olması gerektiği kalitede ve olması gerektiği şekilde pazarlanıyor. Umarım tüketicinin gözünde de hak ettiği yere kısa zamanda ulaşır. Sizler de Ordu'ya uğrarsanız sevdiklerinize Sarelle ve minik paketlerde Tadelle götürmeyi ihmal etmeyin.
Sarelle'li Alaca Kek
1/2 su bardağı süt
Atlas ve Gezi Travel dergilerinden...
Not: Atlas'ın eski sayılarına ulaşmak için iletişim bilgisi; Doğan Müşteri Hizmetleri 0(212) 478 0300 veya Keşfetmekiçinbak!
2010 Türkiye Göller Atlası'nda Ordu'nun en büyük doğal gölü, Ulugöl...
2009 Türkiye Saklı Cennetler Atlas'ında Ordu Saraycık Turnasuyu Vadisi... Yazıda vadide çıkarılması planlanan 4 etaplık yaklaşık 4-5 gün süren bir yürüyüş parkurundan bahsediliyor. Parkurun ilk mola yeri Saraycık, bitiş noktası ise Turnalık.
2004 yılına ait Gezi Travel dergisinden bir Ordu lezzet rehberi...