, Ordu KurtluFındık!: Fındık reçeli!
Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool

24 Ağustos 2010 Salı

Fındık reçeli!

Bu yazıyı okuyunca bu da ne diyeceksiniz? Fındık reçeli mi? Fındığın turşusunun kurulacağını dahi düşünürüm ama şahsen reçelini ben hiç düşünmemiştim. Ben daha önce hiç duymadım diye hiçbir Ordu'lu bilmeyecek değil tabii ki, belki Ordu'da yapanlar vardır, onu bilemiyorum.
NTV'nin haberine göre Bartın'ın Amasra ilçesindeki köylü teyzeler domates, salatalık, biber, çilek, ayva, patlıcan, armut, erik, incir, ceviz ve fındık reçeli yapıp satıyorlarmış. Domates ve ceviz reçelini yapanlar oldukça güzel yaparlar, ama fındığı ilk defa duyuyorum. Haberi yapanlar oradaki teyzelere bu reçelin tarifini sormuşlar ama teyzeler bu bilgiyi paylaşmamışlar. Sır olarak ve yörelerine özgü kalmasını istiyorlarmış. İşte haberin devamı...

AMASRA - Bartın'ın Amasra ilçesinde köylü kadınların yaptığı fındık reçeli, turistler tarafından büyük ilgi görüyor.
Köylü kadınlar, tarihi ve turistik ilçenin girişinde kurdukları tezgahlarda yerli ve yabancı turistlere domates, salatalık, biber, patlıcan, fındık, armut, erik ve incir gibi ürünleri satarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Çilek, ayva ve incir gibi meyvelerin reçelini yapan köylü kadınlar, bu listeye bir de fındığı eklediler. Ürünlerini satan Gülay Sevinç, ceviz reçelini Ankaralılardan öğrendiklerini, fındık reçelini de kendilerinin düşünceleri doğrultusunda yaptıklarını söyledi.

250 GRAMI 5 LİRA
Fındık reçelinin, fındığın tadından çok farklı olduğunu anlatan Sevinç, "Evimizde yaptığımız reçelleri yerli ve yabancı turistlere satıyoruz. İlgiden oldukça memnunuz. Bir kez tadan yeniden alıyor. Reçelin, fındık ve tat karışımından ibaret olmadığını görüyorlar. Sadece Karadeniz dışından de ğil, fındığın bol üretildiği Giresun, Rize gibi illerden gelenler de şaşırıyorlar. Fındık reçelinin tarifini istiyorlar, ama biz yöremize özgü olduğu için vermiyoruz. O da bizim sırrımız olarak kalsın" dedi. Sevinç, özellikle kalp ve tansiyon hastalıklarına karşı mucize ilaç olarak gördüğü ve kolesterole iyi geldiğini savunduğu fındık ve ceviz reçelinin 250 gramını 5 liradan satışa sunduklarını kaydetti.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/id/25124266/

1 yorum:

  1. Fındık reçeli de nesi? Gerçi her şeyin reçeli varken fındığın reçeli neden olmasın. tadını merak ettim doğrusu. Fındık diyarı Ordu ve Giresun'dan değil de Amasra'da yapılmış olması üzücü.

    YanıtlaSil

Free Hit Counter